Hogyan kerülheted el a munkahelyi kiégést?

A jelenkor munkavállalójának legnagyobb kihívása és betegsége a kiégés. Sokan vasárnap délutántól gyomorgörccsel készülnek a következő hétre, és remegő lábbal lépnek be az irodába hétfőn. Mutatunk néhány tippet, amivel ezt elkerülheted. Az egyik természetesen a coworking.

Néhány év robotolás után nem meglepő, hogy az emberek nagy része a kiégés jeleit tapasztalja magán. Ha veled is megtörtént, akkor sem késő, hiszen munkahelyet váltani bármikor lehet, de sokszor az is elég, hogy cégen belül kell más pozíciót keresned. Ha még nem égtél ki, akkor viszont meg is előzheted az egészet.

1. Ne érjenek el mindig!

Az okostelefonoknak köszönhetően ma már gyakorlatilag mindig mindenki elérhető. Ez egyrészt tényleg jó, mert például a családodat bármelyik pillanatban informálhatod bármiről. Ha azonban a főnök is azt érzi, hogy bármikor elérhet, az már probléma. Próbáld ki, hogy leteszed néha a mobilt, munkaidő után nem válaszolsz a céges levelekre, nem csetelsz a kollégákkal a másnapi feladatokról. Így jobban elkülönítheted a munkát a magánéletedtől.  Akkor is járj el így, ha nem céges keretek között dolgozol, hanem például magadat menedzseled, mint egyéni vállalkozó.

2. Kerüld el a negatív figurákat!

Óriási közhelynek tűnik, mégis nagyon erős tippünk, hogy elkerüld a munkahelyi kiégést. Ne foglalkozz azokkal, akik tönkreteszik a munkád légkörét. Mindenki tud olyan kollégát, akinek semmi sem jó, még az ingyen kávé is keserű neki. A munkatársait kibeszéli a hátuk mögött, mindig az ő problémája a legfontosabb a világon, nem hallgat meg senkit, csak saját magával törődik. Ez bizony kihat a te munkamorálodra is, ha felveszed. Ne foglalkozz vele, vagy csinálj belőle magadban viccet, így elkerülheted, hogy azt vedd észre magadon: te lettél ez a bizonyos negatív figura.

3. Ne a munkád legyen az életed!

Imádod, amit csinálsz? Nagyszerű, gratulálunk, sajnos nem sokan mondhatják el ezt magukról. Kicsit hasonló az első ponthoz ez a tanácsunk, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nehéz megállni, de még ekkor se legyen ez a leglényegesebb dolog az életedben. A szabadidődben felejtsd el az egészet. Mestertippünk, hogy tervezd meg a szabadidődet is, hasonlóan a munkádhoz. Bizony, még naptárt is vezethetsz róla, hogy mikor, hova mennél és kivel kikapcsolódni. Szervezd meg néhány héttel előre, szerezd be a jegyeket, foglald le az asztalt, vedd meg a bérletet. Mindegy mi a módja a kikapcsolódásnak, a lényeg, hogy legyen belőle minél több.

3+1. Coworking!

A végére hagytuk azt, ami egy közösségi iroda blogcikkéből nem hiányozhat. Ha végképp eleged van mindenből, akkor válts olyan munkakörre, amihez nem kell bejárnod céges irodába. Keress magadnak olyan helyet, ahol szívesen dolgozol, ahol, ha nem akarsz, akkor nem kell beszélgetned, ahol hasonszőrű emberekkel találkozhatsz. Magunk ellen beszélünk, de lehet, hogy neked a home office jön majd be. A coworking azonban mindig megmarad mint alternatíva.

Borítókép: Pixabay_geralt

Wintop Kft.
Budapest, 1192 Csaba köz 3.
Adószám: 13779922-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-903876

email: info@weki.hu
telefon: 06/30-207-5576

az oldalt tervezte és programozta: Szabó Gergő

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!