A garázsvásár-fesztiválok igaz története

Immár a 13. Garázsvásár-fesztivált szervezzük tavasszal, ami 33 számozott helyszínt, 52 udvart és óriási rekordot jelent. A 13-as szám és a hatalmasra nőtt rendezvény miatt úgy gondoltuk, érdemes feleleveníteni a kezdeteket, összefoglalni az eddigieket. Az egyik ötletgazda-főszervező, Debreceni Zsuzsa tollából. 

2005-ben kezdtem babaruhabörzéket szervezni Wekerletelepen, mert soha, egyre sem jutottam el korábban, ezért eldöntöttem: sajátot indítok. Annyira népszerűvé váltak ezek az események, hogy az első évek után hatot is szerveznem kellett évente. Már akkor is gondoltam garázsvásárra. Ez azonban olyan régen volt, hogy Magyarországon alig valaki ismerte a Facebookot, és még az Iwiw sem terjedt el annyira.

2008-ban, a Wekerletelep centenáriumi évében a sok program mellett felmerült, hogy a babaholmik mintájára a többi otthoni felesleges cuccnak is lehetne csinálni egy vásárt, így indult a bolhapiac 2009-ben.

2012-ben láttam először ismerősöknél, hogy szerveztek garázsvásárt Wekerlén, vérszemet kaptam, hiszen rengeteg eladó holmink volt, így én is hirdettem egyet.

2013 elején szerveztem meg az első saját garázsvásáromat, ahol több vásárló is érdeklődött a többi helyszínről. Kiderült, több környékbeli ugyanebben az időpontban szervezett hasonló eseményt a saját portáján.

Így pakolt ki a Csaba köz

2013 áprilisában „Kipakol a Csaba köz” címen a szomszédokkal közösen szerveztük az első közös eseményt a témában. Jó hangulatú rendezvény kerekedett belőle, rengeteg érdeklődő jött, és nem csak a környékről. Ekkor döntöttem el, hogy ennek bizony kell, hogy legyen folytatása.

2014 áprilisában szerveztük meg az első hivatalos Garázsvásár-fesztivált. Együtt ötleteltünk néhány résztvevővel, hat helyszínen 16 család árusított.

Időszámításunk előtt

2014 őszén már nyolchelyszínnel és 31 résztvevővel büszkélkedtünk.

2015 tavaszára 13+1 helyszínre és 67 árusra bővültünk.

Ez pedig ilyen ütemben növekedett. Létrejöttek dupla és tripla helyszínek az egymáshoz közeli udvaroknál, amik egy szám alatt futottak, de A, B, vagy éppen C számmal.

Végül egészen a mostani eseményig körülbelül 15-16 helyszínen zajlott már a fesztivál, előfordult, hogy 24-25 udvaron, mintegy 110-120 árusító családdal.

Azt látom, hogy minden alkalommal elképesztően nagy igény és érdeklődés mutatkozik az eseményre. Ezt jelzi az is, hogy idén már január 2-án elkezdtek jelentkezni az emberek a szokásos felületeken. Január 3-ra be is teltek a helyek, megvolt a 25 udvar, sőt, a tartalékos pozíciók is elkeltek. Emiatt döntöttünk végül úgy, hogy tavaszra kísérleti jelleggel kipróbáljuk, mennyire működőképes az, ha nem korlátozzuk a helyszínek számát. Valamikor azonban le kellett zárnunk a szervezés miatt, így időbeni korlátot állapítottunk meg.

Az idei számok tehát így alakultak: 33 számozott helyszín 52 udvaron, eddig 226 árusító családdal. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ennyi árusító családnak csak akkor lesz sikeres a rendezvény, ha sokkal több ember látogat ide, így lesz csak több vásárló, ezért most még nagyobb figyelmet fordítunk a kiegészítőszolgáltatásokra és a hírverésre!

Az esemény ITT: https://www.facebook.com/events/570902386799383/ található meg a Facebookon, érdemes bejelölni, ha érdekel, mert itt fogunk elsőként kitenni minden plusz információt róla, illetve – mint máskor – ide fogják az árusok is feltölteni a várható kínálatukat, hogy aki szeretné, előre megtervezhesse az útvonalát.

Az idei plakát

Csak néhány csemege előzetesen:

 • Először sikerült végre megszerveznünk, hogy eljöjjön az eseményre a Kanálgép Food Truckja. A streetfood-rajongóknak ismerős lehet a nevük, de annak is érdemes eljönnie és megkóstolnia az általuk készített finomságokat, akik eddig ódzkodtak az utcán elfogyasztható ételektől. Higgyétek el, érdemes!  
 • A Másik bolt is kedveskedik a rajongóknak: téli nagy slágerük, a hagyományos, illetve akár különleges töltelékkel készült gőzgombócok is visszatérnek egy napra, tehát aki esetleg (ismét) lemaradt erről a csemegéről a téli időszakban, annak nem kell várnia arra, hogy megint fázzon, most kivételesen tavasszal is lesz rá módja, hogy megkóstolja!
 • A tavaszi esemény játékát ezúttal a Nemiskacat – Annie Sloan Hungary márkaképviselet segítségével valósítjuk meg.
 • És a már hagyományos egyebek:
  • Séta a Garázsvásáron – a Wekerlei séták szervezésében – 10 órától indul, a Wekerlei Társaskör Egyesület (TWE) elől. (Kós Károly tér 10.)
  • Az Éléskamra Étteremben meleg étel 11.30-14.30 között.
  • A Vetrecében hideg- és melegszendvicsek, péksütemények, illetve a Wekerle Kávézó és a Kistigris fagyizó is nyitva tart!
  • Adománygyűjtés a helyszíneken, a Kispesti Tanodába járó gyerekek programjaira.

Wintop Kft.
Budapest, 1192 Csaba köz 3.
Adószám: 13779922-2-43
Cégjegyzékszám: 01-09-903876

email: info@weki.hu
telefon: 06/30-207-5576
Impresszum
Adatvédelem

az oldalt tervezte és programozta: Szabó Gergő

Wekerlei Közösségi Iroda